A km óra nyilvántartó működése

2012.02.26. 11:15, lacimol

2012. január 1-jétől a járműnyilvántartásban rögzítésre kerül a járművek km-órája által mutatott, a jármű által futott kilométer adat, valamint a km-óra állás rögzítésének időpontja. Hogyan működik az új rendszer? Mik a buktatói? Hogyan kerülhető ki? Több ez mint látszatintézkedés?

 
 

Hogyan működik az állami km óra nyilvántartás?

2012 elejétől a km óra adat rögzítésre kerül, ha a tulajdonos illetve az üzembentartó személyében változás következik be (okmányirodában) vagy műszaki vizsga után (a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlap alapján).

 

Problémák a rendszerrel kapcsolatban

Rögzítés és exportálás: Csak a 2012.01.01 után rögzített adatok érhetőek el. Nem számít, hogy az önkormányzatnál sok esetben eddig is rögzítették a km óra állását a beadott vételi szerződésben. Nem számít, hogy műszaki vizsgán eddig is rögzítették, ezek nem fognak átkerülni az új rendszerbe. Ebből következően a rendszer alapvető működéséhez 1-10 év még szükséges. A megfelelő működéshez szükség lenne egy 2-4 évnél sűrűbb rögzítési intervallumra és a rögzítést végzők körének bővítésére (biztosítási események: kár, biztosítás újrakötés; márkaszervizek és az autóklub bevonása).

Igénylés: Csak levélben (30 nap) vagy személyesen (akár azonnali). Sajnos online elérhetőség és fizetés nem működik (esetleg a magyarorszag.hu-t is bővíthetnék, hiszen pont erre lett kitalálva). Sajnos 1 hónappal a rendelkezés bevezetése és szolgáltatás működésbe lépése után az önkormányzatok sem állnak a helyzet magaslatán, mert elsőre azt írták, hogy csak a megfelelő jogalap bizonyítása után kérhetem le az adatokat. Később a KEKKH oldala alapján megváltoztatták döntésüket, de nem volt túl meggyőző az ügyfélszolgálat működése. Biztos még új, majd néhány hónap múlva (hiszen itthon nem mehet semmi azonnali flottul).

Költségek: 1250 Ft, ha van adat, ha nincs. Ha egyszer már lekérdezted és újra megtennéd, akkor annyiszor 1250 Ft. Egy online is igénybe vehető szolgáltatásnál ez egy elfogadható ár lenne. Reméljük, ezzel arra gyűjtenek.

Iratminta (változás bejelentő): Kellemesebb lenne, ha online is be lehetne adni (csak az adatokat kellene megadni) vagy 3 oldal helyett csak 1 lenne, bár akkor a jogászok miből élnének :). Ennél fontosabb, hogy a km órára vonatkozó rész ennyi: "a kilométerszámláló műszer által jelzett érték: ... km". Nincs benne szó róla, hogy ezt az eladó vagy a vevő vagy mindkettő elismeri, egyáltalán melyikük olvasta le? Mi van olyankor, ha tudom, hogy volt tekerve (nem én voltam)? Felejtsük el?

Hitelesség: Akár mi magunk jelentjük be az okmányirodának, akár a műszaki vizsgát végző küldi azt el, egyiknél sincs ellenőrzés. Azt mondunk vagy mondanak, amit akarnak. Jaj nekünk, ha bármelyik fél véletlenül rosszul olvassa le vagy elírja!

Ügyfélszolgálat: Az önkormányzatról fentebb írtam, ez még idővel jobb is lehet. A nagyobb gond, hogy a KEKKH (kozlekedesi.foosztaly@ahiv.hu) két hét alatt sem válaszolt a kérdéseimre, ez pedig egy vételi folyamatban már kritikus csúszás is lehetne.

 

Összességében a kezdeményezés még akár jó is lehetne, de nagyon sok dolog bővítésre szorul, és át kellene lépni a XXI. századba (online funkciók). Az ár kialakítása jó, de lehetnének kedvezmények és nem biztos, hogy az ismételt és/vagy üres lekérdezést is ki kellene fizettetni. Én mindenesetre drukkolók, de azért a valoskilometer.hu-t ez alapján még évekig nem zárom be :)